(Względnie) najszybsze zwierzę świata

1 maja 2014, 06:27

Roztocze z gatunku Paratarsotomus macropalpis jest najszybszym znanym zwierzęciem lądowym. Jest ono w stanie w ciągu sekundy przebyć odległość wynoszącą 322 długości jego ciała. Uczeni używają takiej miary prędkości, by porównywać szybkość poruszania się różnych zwierząt niezależnie od ich wielkości.



Tkanka tłuszczowa chroni kobiety przed zgonem z powodu chorób serca

19 marca 2021, 12:18

Nowe badania wykazały, że o ile kobiety i mężczyźni z większą masą mięśniową są mniej narażeni na ryzyko zgonu z powodu choroby serca, to dodatkowo na kobiety korzystnie wpływa większa ilość tłuszczu. Okazuje się, że panie z większą masą tłuszczu są, niezależnie od masy mięśni, lepiej chronione przed zgonem z powodu chorób serca niż panie z mniejszą ilością tłuszczu


Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych

5 czerwca 2014, 10:55

W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.


Przebudzenie supermasywnych czarnych dziur

30 kwietnia 2021, 04:03

Międzynarodowy zespół astronomów korzystając z kosmicznego teleskopu eROSITA znajdującego się na pokładzie misji Spektr-RG odkrył powtarzające się co kilka/kilkanaście godzin wybuchy w zakresach promieniowania rentgenowskiego pochodzące z obszarów centralnych w dwóch galaktykach. Wcześniej nie wykazywały one jakiejkolwiek aktywności


Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A

11 lipca 2014, 11:42

Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.


Woda musi się ogrzać, żeby... zamarznąć

7 czerwca 2021, 12:20

Woda znajdująca się na zimnej powierzchni zanim zamarznie musi się ogrzać. Odkrycie dokonane przez naukowców z Cambridge University i Uniwersytetu Technologicznego w Grazu pozwoli lepiej zrozumieć i kontrolować proces zamarzania.


Probiotyki obniżają i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie

5 sierpnia 2014, 12:06

Regularne jedzenie probiotyków może poprawić ciśnienie krwi.


Nowa metoda destrukcji komórek nowotworowych

9 lipca 2021, 11:07

Naukowcy z Centrum Nowych Technologii UW oraz Wydziału Fizyki UW pod kierunkiem prof. Jacka Jemielitego i dr hab. Joanny Kowalskiej, we współpracy z badaczami z Instytutu Chemii Fizycznej PAN, opracowali efektywną metodę dostarczania nukleotydów do komórek, która powoduje destrukcję komórek nowotworowych.


Więcej płetwali nie będzie?

8 września 2014, 12:11

Populacja płetwali błękitnych żyjących u wybrzeży Kalifornii prawdopodobnie osiągnęła swoją maksymalną wielkość. Z najnowszych danych wynika, że na wschodzie Pacyfiku żyje obecnie około 2200 tych majestatycznych ssaków


Osobliwości poza czarnymi dziurami? Tak, ale w innych wszechświatach

24 sierpnia 2021, 17:34

Czarne dziury, tajemnicze, groźne obiekty, które przechwytują wszystko, co znajdzie się w ich pobliżu. Być może jednak chronią nas przed tym, co kryją w swoim wnętrzu – przed osobliwością. Na to pytanie starają się odpowiedzieć specjaliści zajmujący się hipotezą kosmicznej cenzury.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy